Nieuws

Brusselse personenbelasting is de laagste van het land
Voor het eerst is de personenbelasting voor de Brusselaars de laagste van het land. In tegenstelling tot de twee andere regio’s (Waals Gewest en Vlaams Gewest) maakte het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, onder impuls van minister van Financiën en Begroting Guy Vanhengel (Open Vld) als enige gebruik van de mogelijkheid om minder aanvullende belasting op de personenbelasting te heffen. Dat is een gevolg van de fiscale hervorming van minister Vanhengel. “Met deze hervorming wilden we komaf maken met het feit dat de Brusselaars tot voor kort de hoogste personenbelasting moesten betalen. We willen de belastingen op arbeid verlagen”, aldus de minister.

Dit is de krant De Tijd (18 mei 2018) niet ontgaan: “Fiscale autonomie voor de deelstaten. Daar waren de Vlaamse partijen al jaren vrangende partij voor. […] De beslissingsbevoegdheid over de opcentiemen is voor het eerst voelbaar in de belastingsaangifte met de inkomsten van 2017. Niet Geert Bourgeois (NVA) in Vlaanderen of de PS in Wallonië, maar de Brusselse minister Guy Vanhengel (Open Vld) heeft daar als enige iets mee gedaan”.

Het Brussels gewest heeft de gewestelijke opcentiemen op de personenbelasting met 0,5% verlaagd. Dit komt bovenop de afschaffing van de agglomeratiebelasting (1% op de persoenbelasting in 2016).