Nieuws

Campus Koekelberg wordt “bruisende Brusselse Brede School
Minister Vanhengel legt eerste steen
 
Voorzitter van het College van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en Brussels minister Guy Vanhengel heeft vandaag de eerste steen gelegd van de nieuwe Campus Koekelberg. Deze campus moet tegen de zomer van 2019 een “bruisende Brusselse Brede School” worden. Het project komt tegemoet aan de dringende vraag van de Brusselaar voor meer kinderopvang en meer plaatsen in het basis- en secundair onderwijs.
 
De realisatie van het project werd opgenomen in het bestuursakkoord van het College van de VGC: “In die gemeenten waar de druk het grootst is, engageren wij ons in deze legislatuur voor minstens 3.000 nieuwe plaatsen in het basisonderwijs en voor de uitbouw van de volgende campussen secundair onderwijs: één in de subregio Molenbeek-Koekelberg-Jette (vroegere KUB-site), één in de subregio Schaarbeek-Evere-Sint-Joost (Schaarbeek) en de nijverheidstechnische school in Anderlecht…”.
 
Oude HUB-site geherwaardeerd
Het bouwproject ligt aan de Felix Vande Sandestraat in Koekelberg en omvat de herontwikkeling van de vroegere HUB-site. De site heeft een rijke onderwijsgeschiedenis. In 1969 begon er de Katholieke Universiteit Brussel KUB, als Faculteit Sint-Aloysius (UFSAL). De HUB ging op in de KU Leuven waardoor de onderwijsactiviteit op de site stopte. De gebouwen uit 1978 en 1981 worden nu door een infrastructuur op maat van de buurt vervangen.
 
Opbouw van een gemeenschap
De nieuwe site bestaat niet alleen uit een basis- en een secundaire school, maar ook uit een kinderdagverblijf, een bibliotheek, een sporthal, lokalen voor een jeugdvereniging en het onthaal voor het Nederlandstalig sociaal en cultureel aanbod. Minister Vanhengel benadrukt meteen dat dit project een “schoolvoorbeeld” is van de opbouw van een gemeenschap in al haar aspecten. Alle domeinen (onderwijs, cultuur, jeugd, sport en gezin) komen er aan bod. “Dit samenspel versterkt de mogelijkheden voor kinderen, jongeren, ouders, sporters en bibliotheekgangers van Koekelberg en daarbuiten”, aldus de minister. “De bouw van deze campus, met alle gemeenschapsvoorzieningen zal voor een positieve dynamiek in de buurt zorgen.”
 
De school moet plaats bieden voor 40 kinderen in de kinderopvang, 240 leerlingen in het basisonderwijs en 800 leerlingen in het secundair onderwijs. Zo kunnen kinderen hun hele schoolcarrière, van kinderopvang tot secundair, in dezelfde school blijven. Deze “doorgaande lijn” zal door het Gemeenschapsonderwijs gestalte worden gegeven.
 
Publiek-private samenwerking
Het project werd van in het begin ondersteund door de gemeente Koekelberg. Samen met het architectenteam en de administratie van de Vlaamse Gemeenschapscommissie werd dit project gerealiseerd om aan de vereisten van vernieuwend onderwijs te voldoen.
De bouw wordt via een privaat-publieke constructie gerealiseerd: voor de ontwikkeling van de site werd een samenwerkingsovereenkomst tussen de VGC en de private actor gesloten. De VGC gaf invulling aan het publieke gedeelte (kinderopvang, scholen, sportzaal, jeugdlokaal, enz. voor ruim 60%). De private actor gaf invulling aan het privaat deel (ruim 40%) dat bestaat uit appartementen. De volledige uitvoering van het bouwproject zal door de private partner gebeuren.