Nieuws

Federale staat begint eindelijk met renovatie zwaar verwaarloosd eerste bouwwerk Horta




Carla Dejonghe, Brussels Open Vld-parlementslid, is opgelucht dat de broodnodige renovatie van het Horta-Lambeauxpaviljoen in het Jubelpark eindelijk van start gaat. De renovatie werd de afgelopen 7 jaar al minstens vijf keer uitgesteld.

 Aanstaande dinsdag beginnen eindelijk de renovatiewerken aan het zwaar verwaarloosde Horta-Lambeauxpaviljoen in het Jubelpark. Het paviljoentje, is het eerste bouwwerk van Belgiës beroemdste architect, Victor Horta (1861-1947). Binnenin bevindt zich een voor ons land uniek bas-reliëf.

Brussels parlementslid Carla Dejonghe (Open Vld), die de afgelopen jaren hardnekkig over de problematiek is blijven interpelleren, is opgelucht dat de renovatie eindelijk effectief van start gaat. Beliris, het samenwerkingsakkoord tussen het Brussels Gewest en de Federale Staat, staat daarvoor in.

Dejonghe: “Ik heb het probleem voor de eerste keer aangekaart in 2006. Toen antwoordde men me dat de renovatie in 2007 zou plaatsvinden! Die renovatie werd intussen al minstens vijf keer uitgesteld. We zijn intussen 7 jaar verder. De schade is enkel nog maar toegenomen; waterinsijpeling, struiken die door het dak groeien, noem maar op. Een schande!”

Federale staat zorgt voor Brusselse imagoschade

Dejonghe stelde de werking van Beliris in het verleden al regelmatig in vraag. “Sommige Belirisprojecten zijn echte processies van Echternach. Denken we maar aan de renovatie van de gang van het Centraal Station. Dat dossier sleepte ook jaren aan. Al dat uitstel zorgt voor extra schade, waardoor de renovatiekosten oplopen.”

Volgens Dejonghe zorgt Beliris zo ironisch genoeg voor imagoschade voor Brussel en dat terwijl het fonds net moest bijdragen aan de “Hoofdstedelijke uitstraling van Brussel”. Ze pleit er dan ook voor om het Gewest meer zeggenschap te geven over de besteding van de middelen en ervoor te zorgen dat de globale administratieve overlast beperkt wordt.

En, ze hoopt binnenkort (nvda de verbouwing zal ongeveer een jaar in beslag nemen) een bezoek te kunnen brengen aan een vernieuwd en publieksvriendelijk paviljoen.