Nieuws

Carla Dejonghe: ''Brusselse brandweer (nog) niet uitgerust voor blussen van elektrische wagens''
De Brusselse brandweer is voorlopig nog afhankelijk van de goodwill van Audi Brussel voor het gebruik van een speciale container om een brandend elektrisch voertuig in onder te dompelen. Dat blijkt uit het antwoord van Brussels staatssecretaris bevoegd voor Brandbestrijding Pascal Smet op een parlementaire vraag van Brussels parlementslid Carla Dejonghe (Open Vld).

Eind april rukte de Brusselse brandweer voor de eerste keer uit om een brandende elektrische wagen in Elsene te blussen. De wagen werd eerst geblust, vervolgens getakeld en met een hefkraan in een lege container gestoken, waarna men met de container naar de Audifabriek in Vorst reed om de container met water te vullen.

Carla Dejonghe: “De elektrificering  van ons voertuigenpark brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. De Lithiumbatterijen van elektrische en hybride voertuigen zijn door de fabrikanten zeer goed ingepakt om te voorkomen dat ze bij een ongeluk beschadigen. Blussen is moeilijk en de batterijen blijven lange tijd warm en kunnen daardoor ook na het blussen opnieuw vuur vatten. De oplossing is de batterij gedurende 24 uur afkoelen in een met water gevulde container. Een zeer omslachtige en dure procedure. Het zal niet de laatste gelijkaardige interventie zijn voor de Brusselse brandweer. Het is dan ook belangrijk dat men hier goed op voorbereid is.

Brussels staatssecretaris Pascal Smet antwoordde dat ondertussen de procedure om eigen afkoelapparatuur aan te schaffen loopt. De adequate kledij en maskers zijn wel al voorhanden. De staatssecretaris wees nog op de bijkomende moeilijkheid wanneer het brandende voertuig zich bevindt in een ondergrondse garage. Afkoelen vereist immers veel water, de rookgassen verspreiden zich er veel sneller en het voertuig snel verwijderen is er vaak moeilijk of zelfs onmogelijk. De staatssecretaris liet nog weten dat er voorlopig geen voertuig zal worden aangeschaft voor het evacueren van een brandend voertuig uit een ondergrondse ruimte. 

De staatssecretaris heeft bevestigd dat de Brusselse brandweer een specifieke opleiding heeft gekregen voor brandende elektrische en hybride wagens via Audi Brussel en Brandweervereniging Vlaanderen. Het lijkt me echter nuttig om ook eens een brede sensibiliseringsactie te doen over de te volgen veiligheidsmaatregelen in geval van brand van allerlei elektrische voertuigen, dus ook voor elektrische fietsen en andere tweewielers.”, besluit Carla Dejonghe.