Nieuws

Brussels parlementslid (en gastgezin) Carla Dejonghe roept op tot sensibiliseringscampagne rond toegankelijkheid van assistentiehonden
Begin deze week overkwam het Katherine Sokal uit Jette nog: even een ijsje gaan eten in het centrum van Brussel werd haar onmogelijk gemaakt. Een personeelslid weigerde Katherine, die in een rolstoel zit, de toegang omdat ze vergezeld was door haar trouwe assistentiehond Ned. Het is nochtans wettelijk verplicht om zulke honden, ook honden in opleiding, overal toe te laten. 

Een herkenbaar verhaal voor Brussels parlementslid Carla Dejonghe, die al enkele jaren als gastgezin assistentiehonden mee opleidt. Haar rol als gastgezin is om de honden zoveel mogelijk te socialiseren en vertrouwd te maken met uiteenlopende situaties en plekken. “Ik neem mijn hond in opleiding quasi overal mee naartoe, maar ik werd ook al de toegang geweigerd tot o.a. een supermarkt en restaurant. Dat is meestal niet uit slechte wil, mensen kennen de wetgeving rond assistentiehonden gewoon te weinig. Daarom zou een grootschalige sensibiliseringsactie een goed idee zijn." 

Assistentiehond welkom bij wet, maar niet in de praktijk

Katherine Sokal met assistentiehond Ned en Carla Dejonghe gaan samen op pad in Brussel en nemen er de proef op de som. Met hun bezoek aan de Brusselse handelszaken willen ze zowel aan de winkeliers als aan de klanten een woordje uitleg geven en aantonen dat de honden met de gele assistentiejasjes (en erkende pasjes) perfect getraind zijn en geen enkel gevaar vormen. De flyers van de vzw Dyadis zijn hiervoor zeer geschikt.

Naast deze actie, heb ik ook bij de bevoegde Brusselse staatssecretaris het voorstel gelanceerd om meer bekendheid te creëren rond de toegankelijkheid van assistentiehonden via een sensibiliseringscampagne. Binnenkort zal ik het antwoord op deze parlementaire vraag ontvangen”, besluit Carla Dejonghe.