Nieuws

Een mobiliteits- of woonbudget als alternatief voor de bedrijfswagen
Brussels parlementslid Carla Dejonghe (Open Vld) is verheugd dat het debat over een alternatief voor de bedrijfswagen op federaal niveau is geopend. Federaal collega Egbert Lachaert pleit er voor een mobiliteitsbudget dat de vrije keuze laat tussen een bedrijfswagen, openbaar vervoer of extra netto. Carla Dejonghe voegt nog ‘een woonbudget’ als alternatief toe.

Dejonghe: “Voor sommige mensen is een tussenkomst in de woonkosten echter interessanter dan een bedrijfswagen of mobiliteitsbudget. Vooral als je ziet dat huisvesting gemiddeld de grootste hap uit een gezinsbudget neemt, vóór mobiliteit.”

Volgens Dejonghe zou dit woonbudget kunnen bestaan uit:

-een tussenkomst in de hypothecaire lening,
-een tussenkomst in de huur
-een tussenkomst in renovatiekosten en/of het milieuvriendelijk maken van de woning

“De alternatieven voor een bedrijfswagen moeten uiteraard financieel gelijkwaardig zijn, zowel voor de werknemer als voor de werkgever”, stelt Dejonghe. Ze wijst erop dat deze maatregel een belangrijke rol kan spelen in het aantrekkelijker en leefbaarder maken van het leven in de stad. Het zou mensen kunnen aansporen dichter bij hun werk te gaan wonen. Bovendien zouden bedrijven onrechtstreeks ook investeren in de bouwsector, terwijl ze globaal dezelfde inspanningen zouden leveren als nu.