Nieuws

Meer vrouw op straat? Graag!
Op deze internationale vrouwendag maakt Carla Dejonghe een trieste balans op: Haar gemeente Sint-Pieters-Woluwe telt slechts 2 vrouwelijke straatnamen … Waarom geen Lucienne Cayat de Castellastraat?

De recente oproep van Canvas-presentatrice Sofie Lemaire om meer straten naar vrouwen te noemen valt niet in dovemansoren. Verschillende gemeentes engageerden zich al om meer aandacht aan vrouwen te zullen schenken bij het kiezen van nieuwe straatnamen. Carla Dejonghe, gemeenteraadslid en Brussels parlementslid, zou graag zien dat ook haar gemeente mee op de kar springt. Ze maakte immers een trieste balans op voor de Brusselse gemeente met slechts 2 vrouwelijke straatnamen op 316.

Carla Dejonghe: “In mijn gemeente heb je de Aurélie Solvaydreef en de Aleyde van Brabantdreef. En neen, de Dominique De Jonghestraat is ook vernoemd naar een man, meer bepaald naar mijn overgrootvader. Veel vrouwennamen kom je dus niet tegen in Sint-Pieters-Woluwe".

Dejonghe heeft daarom een voorstel om een volgende straat naar een wel heel bijzondere vrouw te vernoemen. "Lucienne Cayat de Castella, geboren Blaise, stortte te pletter op de hippodroom, toen aerodroom van Stokkel. Deze eerste vrouwelijke parachutiste sprong voor het eerst in 1913. Tijdens een demonstratie in 1914 ging haar parachute niet open… De gemeente telt vandaag al een heleboel namen die verwijzen naar de luchtvaart, omdat onze gemeente één van de eerste plekken in ons land was waar airshows werden gehouden. Het zou een mooi symbool zijn dat ook deze weinig bekende, vrouwelijke luchtvaartpionier een straat naar haar vernoemd krijgt."