Nieuws

Kan de stad het klimaat redden?

Café Urbain: City Climate Challenge 303030 by Beci

 

De privésector neemt de lead in het klimaatbeleid” aldus Beci. De federatie van Brusselse ondernemers en werkgevers lanceerde afgelopen najaar een ambitieus 30/30/30-plan: 30 projecten om tegen 2030 de CO2-uitstoot met 30% terug te dringen. Open Vld nodigt BECI uit om op een Café Urbain haar plan uit de doeken te doen. “Het zit in ons liberaal DNA om veel vertrouwen te hebben in innovatie, vooruitgang en privé-initiatief” aldus Carla Dejonghe (Open Vld)“Regelgeving en normen zijn belangrijk, maar tastbare technologische vooruitgang op ecologisch vlak zijn vaak nog veel indrukwekkender. Het zijn bedrijven en ondernemers die de trendbreuk naar een nieuwe groene economie inzetten.


Open Vld verwacht veel van innovatie, zowel technologische als organisatorische. 39% van de Brusselse CO2-uitstoot is afkomstig van woningen. We kampen met een nog zeer verouderd en weinig geïsoleerd publiek en privé woningpark. 28% van de uitstoot is afkomstig van de mobiliteit. Hier staat de technologische vernieuwing op de drempel om definitief door te breken. De deelwagens, elektrische wagens, fietsen en steps…  de nieuwe vervoersmodi zijn in volle ontwikkeling. Daarnaast is ook 21% van de CO2-uitstoot afkomstig van kantoren. Isolatie en nieuwe bouwtechnieken kunnen helpen, maar ook nieuwe arbeidsorganisatie, telewerken en de nieuwe digitale mogelijkheden zijn hier van tel. “Energie-efficiëntie, arbeidsorganisatie, verplaatsingsgewoonten kunnen het verschil maken” aldus Khadija Zamouri (Open Vld). “Maar, en dat stelt gerust, de ondernemers hebben ook de ambitie om van deze transitie een groeimodel te maken dat de competitiviteit boost en jobs creëert.

Carla Dejonghe volgt het huisvestingsbeleid en de mobiliteit op in het Brussels Parlement. Khadija Zamouri volgt er economie en tewerkstelling.

Beiden hebben ze Beci uitgenodigd. Op het niveau van een stad kunnen we los van grote ideologische beschouwingen en samen met de privésector concrete oplossingen nastreven in de strijd tegen de opwarming van de aarde. 

 

Café Urbain
Donderdag 5 maart 2020

Melsensstraat 34, 1000 Brussel

Met:


- Khadija Zamouri, Brussels volksvertegenwoordiger voor Open Vld
- Carla Dejonghe, Brussels volksvertegenwoordiger voor Open Vld
- Ischa Lambrechts, Beci
- Jan De Brabanter, Beci

De toegang is gratis: inschrijven kan via imane.belguenani@parlement.brussels