Nieuws

Wanneer wordt overlast containerpark eindelijk aangepakt?
Open MR heeft de overlast veroorzaakt door het containerpark aan de Herendal al verschillende keren aangekaart in de gemeenteraad. Toch verandert er al maandenlang niets of weinig aan de situatie.

De buurtbewoners zijn de overlast, die een hoogtepunt bereikte tijdens de Covid-19-crisis, grondig beu: wachtrijen die soms oplopen tot 1u45, straten die volledig geblokkeerd zijn waardoor soms meer dan 6 politieagenten moeten ingrijpen, voortdurend getoeter… de buurtbewoners zien het met lede ogen aan. De coronacrisis kan de chaos misschien deels verklaren, maar de situatie was voordien ook al problematisch.

Het containerpark was vroeger enkel toegankelijk voor inwoners van Sint-Pieters-Woluwe. De huidige meerderheid heeft het beheer echter overgeheveld naar het Brussels Gewest, meer bepaald naar Net Brussel. Sindsdien is het containerpark ook opengesteld voor de inwoners van Sint-Lambrechts-Woluwe, wat het verkeer en de overlast duidelijk heeft doen toenemen in de residentiële wijk. Het wijkcomité probeert al maandenlang een oplossing te vinden, zonder resultaat.

Open MR wil dat het gemeentebestuur het dossier eindelijk ter hand neemt. Er zijn verschillende mogelijkheden: de gemeente heronderhandelt de overeenkomst met het Brussels Gewest zodat ze opnieuw controle krijgt over het containerpark. Op zeer korte termijn is het van essentieel belang dat er een oplossing komt voor het soms helse kabaal dat het containerpark veroorzaakt. Er moet een coating worden aangebracht om de overlast tijdens het storten en terugbrengen van de containers te beperken. Er moet tevens worden nagedacht over geluiddempende muren en oplossingen om de doorstroming van het autoverkeer te verbeteren, met name door het wagenpark en de plaatsing van de containers te reorganiseren.  Het wijkcomité kan alvast rekenen op Open MR om maximale druk uit te oefenen zodat de wijk opnieuw de rust krijgt waarop ze recht heeft.

Alexia Bertrand, Carla Dejonghe, Muriel Godhaird, Etienne Dujardin