Nieuws

Vlaamse zustergemeente voor Sint-Pieters-Woluwe?
Veel gemeenten verbroederen met buitenlandse Gemeenteraadslid Carla Dejonghe ziet nochtans tal van voordelen in een verbroedering met een Vlaamse en eventueel Waalse stad/gemeenten, maar niet met een Belgische gemeente of stad.

Veel gemeenten verbroederen met buitenlandse gemeenten. Een verbroedering heeft tot doel de contacten tussen de gemeentebesturen, het verenigingsleven, de schoolkinderen en de inwoners van beide gemeenten te stimuleren en te onderhouden. Zo is Sint-Pieters-Woluwe bijvoorbeeld verbroederd met gemeenten in Roemenië, Rwanda, de Verenigde Staten en Korea, maar niet met een Belgische gemeente of stad. Gemeenteraadslid Carla Dejonghe ziet nochtans tal van voordelen in een verbroedering met een Vlaamse en eventueel Waalse stad.

“Ouders zijn steeds meer op zoek naar mogelijkheden om hun kinderen ook buiten de school(m)uren Nederlands en/of Frans te laten oefenen op een leuke en spontane manier. In het kader van een verbroedering zouden scholen uitwisselingsprojecten op poten kunnen zetten. Maar ook het verenigingsleven kan er wel bij varen. Ik denk dan onder meer aan de sport- en jeugdverenigingen, maar ook aan de artiesten. Zij zouden zo namelijk de kans krijgen om eens ergens anders te exposeren. Met andere woorden, de mogelijkheden zijn eindeloos.”, aldus Dejonghe.

Een mooi voorbeeld op het vlak van onderwijs is de verbroedering tussen Mater Dei in het Limburgse Overpelt en het Collège Notre-Dame uit Binche te Henegouwen. Na wekenlange contacten via mail en Facebook, ontmoetten de leerlingen en leerkrachten elkaar in levende lijve. Ze leerden elkaar beter kennen via verschillende activiteiten. De scholen organiseren nu op regelmatige basis bezoeken. Zo ontstaan er vriendschappen over de taalgrenzen heen.

Carla Dejonghe: “Ook heel wat leerlingen in het Brussels Nederlandstalig onderwijs spreken thuis Frans of een andere taal. Deze leerlingen hebben er dus ook alle baat bij om buiten het traditionele klaslokaal en in een minder formele context in contact te komen met het Nederlands. Een verbroedering met een school uit Vlaanderen zou alvast een leuke manier zijn.”

Gemeenteraadslid Carla Dejonghe lanceerde het voorstel over een verbroedering met een Belgische gemeente tijdens de gemeenteraad. De bevoegde schepen gaf aan de piste te zullen onderzoeken. Wordt vervolgd …

Foto: Gangnam is ongetwijfeld de bekendste zustergemeente van Sint-Pieters-Woluwe sinds de wereldhit van Psy.