Nieuws

Breng uw restjes naar de open koelkast in Schaarbeek
De vzw Corvia opent op 23 december officieel de deur van 'de open koelkast' in Schaarbeek. Iedereen die voedsel wil deponeren of gratis meenemen kan voortaan terecht in de Lambermontlaan, ter hoogte van nummer 444. Carla Dejonghe woonde de officiële ingebruikname bij.

Vorige maand haalde Gentenaar Stef Mintjen nog het nieuws met zijn koelkast op straat, gevuld met soep en cake dat voorbijgangers gratis mogen meenemen. Eerder dit jaar haalde echter een gelijkaardig initiatief uit Saoedi-Arabië al de wereldpers. Een anonieme man plaatste er een ‘gemeenschapskoelkast’ op straat en riep zijn buren op om die te vullen met eten voor de minder bedeelden. Dit inspireerde vzw Corvia om het project ‘de open koelkast’ op poten te zetten. Op dinsdag 23 december opent hun ‘open koelkast’ in Schaarbeek de deur voor iedereen die er voedsel wilt deponeren en voor iedereen die gratis eten wilt meenemen.

Vzw Corvia deelt al jaren maaltijden uit aan minderbedeelden. De organisatie wou echter nog een stap verdergaan en ook de voedselverspilling helpen bestrijden. Mathilde Pelsers en Aline Duportail van vzw Corvia leggen uit: “De timing van dit initiatief is geen toeval. De feestdagen zijn dé periode van het jaar waarin het meeste voedsel wordt verspild. In plaats van nog perfect eetbaar voedsel weg te gooien, kan voortaan iedereen, van handelaars tot buurtbewoners, zijn of haar overschotten komen achterlaten in de open koelkast. Die is er trouwens voor iedereen.”

De voedselinzameling is natuurlijk wel onderworpen aan strikte regels. Zo zijn alcoholische dranken, open flessen en bedorven voedsel verboden. Bereide gerechten moeten voorzien worden van etiketten met de inhoud en bereidingsdatum. Een verantwoordelijke van de vzw zal de inhoud van de koelkast dan ook dagelijks controleren opdat de koelkast geen afvalcontainer wordt.