Nieuws

Parlementslid Carla Dejonghe probeert maand rond te komen met 180 euro
Carla Dejonghe geeft op 14 november haar bankkaart en autosleutels af. De diepvries en voorraadkast blijven tot 14 december dicht en de frigo zal leeg zijn. De verwarming wordt op 14°C gezet. Dejonghe blijft dus wel thuis slapen. Dat zijn enkele van de afspraken die de liberale politica en vzw Corvia, de organisatie achter onder meer de Miss en Mister Dakloos verkiezing, op papier hebben gezet.

Carla Dejonghe licht toe: “Vzw Corvia en ikzelf hebben al verschillende keren samengewerkt en zo kwam ik in contact met Thérèse. Toen ze me vroeg of ik zou kunnen leven met 180 euro per maand, besloot ik de proef op de som te nemen. De eerste dag zal Thérèse me mee op sleeptouw nemen om me tips te geven en me te tonen waar je best eten en andere basisvoorzieningen koopt. Daarna is het aan mij om vindingrijk om te gaan met een beperkt inkomen.”

Sociaal leven op laag pitje

In de aanloop naar haar ‘ervaringsmaand’, ontving het parlementslid al heel wat nuttige besparingstips, maar kreeg ze ook tal van verhalen te horen van mensen voor wie het elke maand opnieuw een zware opgave is om rond te komen. De politica hoopt dat ze op basis van haar ervaringen nieuwe inzichten kan verwerven en een aantal aanbevelingen kan formuleren aan de Brusselse beleidsmakers.

“Ik wil eerlijk zijn. Het is niet de bedoeling dat ik verschillende keren per week aan tafel schuif bij mijn familie of vrienden. Ik heb de afgelopen dagen dus al verschillende uitnodigingen voor etentjes en feestjes moeten afwijzen en stel nu al vast dat een beperkt inkomen ook betekent dat je sociaal leven op een zeer laag pitje komt te staan. De afspraak is dat ik tijdens deze ervaringsmaand slechts 2 keer mag uitgenodigd worden voor een etentje.”, aldus Dejonghe.