Nieuws

‘Geef werknemers de keuze tussen bedrijfswagen of wooncheque’
De Belgische grootbanken, maar ook andere ondernemingen, blijven hun werknemers massaal bedrijfswagens toekennen om hun loonkosten te drukken. Milieuverenigingen reageren verontwaardigd, maar ook Brussels parlementslid Carla Dejonghe (Open Vld) herhaalt het voorstel dat zij al eerder lanceerde: “Geef werknemers de keuze tussen een bedrijfswagen of een wooncheque”.

Naar schatting neemt 10 à 15% van de werknemers een bedrijfswagen aan terwijl ze daar eigenlijk geen behoefte aan hebben. Daarom pleit Open Vld-parlementslid Carla Dejonghe voor een alternatief: “De loonkosten in ons land liggen bijzonder hoog. We begrijpen dat bedrijven in die context hun werknemers aan zich willen binden met extralegale voordelen, waaronder het aanbieden van een bedrijfswagen. Maar voor sommige mensen is een tussenkomst in de woonkosten interessanter dan een bedrijfswagen. Vooral als je ziet dat huisvesting gemiddeld de grootste hap uit een gezinsbudget neemt, vóór mobiliteit.”

Volgens Dejonghe zou de wooncheque kunnen bestaan uit een tussenkomst in de hypothecaire lening, een tussenkomst in de huur of een tussenkomst in renovatiekosten en/of het milieuvriendelijk maken van de woning. Zolang de wooncheque maar hetzelfde geldelijke voordeel inhoudt als een bedrijfswagen.

“De woonbonus zou een (gedeeltelijke) oplossing kunnen zijn voor de mobiliteitsproblemen in en rond de grote steden; ook al omdat het mensen zou kunnen aansporen dichter bij hun werk te gaan wonen. Bovendien zouden bedrijven onrechtstreeks ook investeren in de bouwsector, terwijl ze globaal dezelfde inspanningen zouden leveren als nu.”, stelt Dejonghe tot slot.