Nieuws

Herstellingskosten metrokunstwerken lopen op tot ruim 130.000
De voorbije vier jaar spendeerde de MIVB meer dan 130.000 euro aan herstellingswerken van beschadigde kunstwerken in de Brusselse metro. Brussels parlementslid Carla Dejonghe (Open Vld) dringt aan op een snellere herstelling van metropoortjes en een grotere aanwezigheid van MIVB-personeel in de stations.

Verschillende kunstwerken in de Brusselse metrostations werden de afgelopen jaren het doelwit van vandalenstreken. De herstellingskosten liepen al op tot ruim 130.000 euro. De verwijdering van tags en graffiti door professionele schoonmaakbedrijven wordt hierbij zelfs niet in rekening gebracht. Dat blijkt uit een antwoord dat Brussels volksvertegenwoordiger Carla Dejonghe (Open Vld) ontving op een parlementaire vraag.

De Brusselse metrostations worden al jaren opgeluisterd door prachtige kunstwerken. Zij geven een ziel en originaliteit aan de 69 stations. De afgelopen jaren werden helaas heel wat kunstwerken met graffiti beklad en/of beschadigd. Door de snelle tussenkomst van schoonmaakbedrijven kon soms erger worden vermeden. In een aantal gevallen was echter een grondigere restauratie van de kunstwerken nodig.

Carla Dejonghe: “De kosten voor de restauratie van de kunstwerken swingen duidelijk de pan uit. Zo bedroeg de herstelling van het kunstwerk van Tapta in station Veeweide maar liefst 81.578,20 euro. In geen enkel geval van vandalisme werden de daders geïdentificeerd. De MIVB moet dus volledig opdraaien voor de herstellingkosten.”

Volgens Dejonghe levert de MIVB desalniettemin goed werk. De installatie van de metropoortjes heeft er bijvoorbeeld al toe geleid dat het aantal gevallen van vandalisme daalde.“Maar de cijfers over de beschadiging van de kunstwerken tonen opnieuw aan dat poortjes alleen niet helpen. Allereerst moeten de poortjes ook effectief gesloten zijn en snel hersteld worden wanneer ze beschadigd worden, wat in sommige stations niet het geval is. Daarnaast moet er ook voldoende personeel aanwezig zijn in de stations.”, aldus Dejonghe.