Nieuws

Open Vld pleit voor uitbreiding metropolitie en betere omkadering MIVB-veiligheidsbeleid
Voor Open Vld Brussel is de stakingsaanzegging van de Brusselse metropolitie een belangrijk signaal. De aankondiging verscheen vandaag in de pers, als gevolg van een nieuw incident in de metro zondag. Toen werden in metrostation Ribaucourt twee veiligheidsagenten van de MIVB aangevallen door vijftien jongeren.

 Carla Dejonghe, ondervoorzitster van de commissie infrastructuur in het Brussels parlement, kan begrip opbrengen voor de mogelijke staking.

"Jaarlijks neemt het aantal reizigers van de MIVB fors toe. Dat zet een enorme druk op de veiligheidsdiensten. Die leveren goed werk, maar het Brusselse openbaar vervoersnetwerk is te uitgestrekt om met een beperkt aantal agenten te bestrijken. De boter wordt daardoor soms te dun gesmeerd..."

Dejonghe pleit daarom voor een uitbreiding van het aantal leden van de metropolitie, maar ook voor een betere omkadering van het MIVB-veiligheidsbeleid en een betere samenwerking tussen de federale overheid en Brussel.

 Veiligheidsbeambten of metropolitie 

"Momenteel zijn er 115 agenten van de metropolitie. Een uitbreiding van dat aantal is noodzakelijk en werd ook al aangekondigd. Maar dat laat op zich wachten. Deze agenten worden vooral ingezet in de drie grote treinstations (nvda. Brussel-Noord, Brussel-Centraal en Brussel-Zuid) Dat is terecht, want het zijn belangrijke mobiliteitsknooppunten, maar we moeten er ook voor zorgen dat de rest van het netwerk en dan vooral de gekende probleemstations niet uit de boot vallen. Daar zijn vaak enkel MIVB-veiligheidsbeambten aan de slag, die geen politionele bevoegdheden hebben, terwijl het vaak nodig is om ook daar hard op te treden," aldus nog Dejonghe.

Dejonghe betreurt dat de bevoegdheden van de veiligheidsbeambten van de MIVB (zo'n 137 man sterk) nog steeds niet duidelijk vastgelegd werden. Ze wil ook dat er een evaluatie komt van de 166 preventiestewards van de MIVB en hun impact op de veiligheid op het Brusselse openbaar vervoer.