Nieuws

Sportbeleid: ‘Overal een uitdaging, nergens een prioriteit’
De Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie nodigde Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport Philippe Muyters uit voor een samenwerkingscommissie. De minister lichtte er het sportbeleid van de Vlaamse gemeenschap in Brussel toe. Lees hier de inleiding van raadsvoorzitter Carla Dejonghe.

Geachte collega’s,

Sportbeleid is overal een uitdaging en nergens een prioriteit. In een gewest zoals Brussels zou het dat echter wel moeten zijn. We verwijzen daarbij altijd naar de jonge Brusselse bevolking, maar sportbeleid moet natuurlijk gericht zijn op alle leeftijdscategorieën. 

Voor de jongste Brusselaars is sport meer dan alleen maar bewegen. Het is een manier van leven, een manier om zich in een bepaalde richting te ontwikkelen, sportief, maar gelijktijdig ook sociaal en economisch. Als overheid moeten we sport in een stedelijke context gebruiken om jongeren een kader te geven. Ik denk dat daar voor de Vlaamse sportinspanningen in Brussel nog een weg voor af te leggen valt.

We kunnen u wel zeggen dat investeren in sport in Brussel een zeer goede ‘return on investment’ met zich meebrengt. Voor de gewone sporter in eerste instantie, maar ook voor de topsport. En die zorgt er dan weer voor dat meer mensen aan het bewegen gaan. Die beweging moeten we letterlijk en figuurlijk ondersteunen. Want net door die jonge bevolking, wemelt het hier in Brussel van het sporttalent. Dat heeft natuurlijk een voorgeschiedenis; de grootste sportman aller tijden was per slot van definitie een Brusselaar. 

Maar ook als we naar vandaag kijken, zien we dat ons sporttalent internationaal niveau heeft. Kijk maar naar de Borlées, of naar de hockeyspelers die zilver in Rio haalden; 6 van de 16 spelers spelen hier in Brussel en vormden een voortreffelijke eenheid met spelers uit Waterloo en Antwerpen. Voor onze Rode Duivels geldt net hetzelfde. Ook judoka Dirk Van Tichelt passeerde via Brussel; hij haalde zijn diploma Lichamelijke Opvoeding aan de VUB. Zij vormen de top van een piramide die wat ons betreft alleen maar breder moet worden. 

We hopen dat Vlaanderen daarin een belangrijke partner wil blijven zijn. De Vlaamse Gemeenschapscommissie wil daar in elk geval in goede partnership met Vlaanderen mee voor zorgen.

Er zijn heel wat uitdagingen voor de Brusselse sportwereld. Infrastructuur is daar eentje van. Vlaanderen heeft de taak om er mee voor te zorgen dat haar hoofdstad over absolute topinfrastructuur beschikt. 

Maar afgezien van de infrastructuur is er natuurlijk ook de toegankelijkheid van sport voor allen. Ik weet dat u daar mee bezig bent en dat dit een topprioriteit is. Ik kijk ernaar uit om te horen hoe u hiervan werk wil maken in Brussel.

Tenslotte is er nog een aspect dat we vaak over het hoofd zien als we het over sport hebben. Dat is de enorme erfgoedwaarde van sport: de belangrijkste sportfederaties van ons land bevinden zich in Brussel en hebben tonnen archiefmaterialen die veel vertellen over de geschiedenis van de sport in het algemeen, maar ook van ons land. Daar kan meer mee gedaan worden.

Collega’s, ik stel voor dat we overgaan tot de orde van de dag. Meneer de minister, we kijken alvast uit naar uw tussenkomst.