Nieuws

Brusselse Open Vld blij met aanpassing regelgeving bedrijfswagens
De hervorming van de regelgeving rond de bedrijfswagens, die goedgekeurd werd in het kader van de federale begrotingsbesprekingen, is een serieuze stap in de goede richting volgens Brussels parlementslid Carla Dejonghe (Open Vld). Dejonghe pleit al jaren voor het herzien van het systeem rond de bedrijfswagens; “De fiscale gunstmaatregel voor bedrijfswagens veroorzaakt een enorme autodruk. Zeker op de steden.”

Dejonghe lanceerde in 2010 het voorstel om werknemers de keuze te laten tussen een bedrijfswagen, een mobiliteitsbudget of een woonbudget. “Huisvesting neemt gemiddeld de grootste hap uit het gezinsbudget, vóór mobiliteit. Je kan mensen pas overtuigen om de bedrijfswagen - die in feite een stuk loon vertegenwoordigt - te laten staan door er iets evenwaardigs tegenover te stellen. Een tussenkomst in de woonkosten is daarvoor volgens ons voldoende aantrekkelijk.”

Voordelen van alle aard

Voor Dejonghe is de hervorming slechts een eerste stap en moeten werkgevers de mogelijkheid krijgen om hun werknemers in de toekomst te laten kiezen uit een breed pakket voordelen van alle aard waaronder een hoger nettoloon, een mobiliteitsbudget, een woonbudget of een bedrijfswagen. Zowel voor de werknemer als voor de werkgever zouden die voordelen eenzelfde bruto- en nettobedrag moeten vertegenwoordigen.

Sommige mensen blijven een bedrijfswagen nodig hebben,” zegt Dejonghe. “Het systeem zelf afschaffen zou daarom een slechte zaak zijn. Maar, anderen hebben misschien meer aan een hoger nettoloon of een woon- of mobiliteitsbudget. Dit zal een gunstige impact hebben op de manier waarop pendelaars vandaag naar hun werk trekken.”